076-5156572

Begrippen

Hieronder vindt u veelvoorkomende definities op het vlak van procesoptimalisatie, procesverbetering en verbetermethodes. Wilt u meer weten over een begrip? Of staat er een begrip niet bij? Neem dan vrijblijvend contact1 met ons op. Meer over definities kunt u vinden op procesverbeteren.nl.

 

Lean Manufacturing

Lean Manufacturing wordt van oorsprong veelal toegepast binnen organisaties waarvan de productie via een serie van opeenvolgende stappen verloopt. Binnen deze processen en procedures zijn uiteenlopende verspillingsbronnen aanwezig die geëlimineerd kunnen worden, met name als de organisatie van een logistieke keten onderdeel is. Het doel van Lean Manufacturing is om uiteindelijk de waardestroom binnen de organisatie te optimaliseren.

Lees meer

 

MES

Manufacturing execution systems (MES) zijn informatiesystemen waarmee informatie kan worden uitgewisseld tussen business- en productielaag. Enerzijds zorgt het voor een papierloze verdeling van order en productbeschrijving administratie en anderzijds verzamelt het productie data waarmee optimalisatie mogelijk wordt.

Lees meer

 

OEE

OEE is een praktisch hulpmiddel om gestructureerd productieverliezen in kaart te brengen. OEE maakt medewerkers bewust van hun aandeel bij een efficiënter productieproces. MyPlantFloor, een productiemanagementsysteem met OEE-functionaliteiten die door configuratie toepasbaar is in elke procesomgeving of elk type machine en modulair uitbreidbaar is, biedt ondersteuning voor verbetermethodes als TPM, SMED en Lean Manufacturing.

Lees meer

 

SMED

SMED is een van oorsprong Japanse verbetermethode. Met deze verbetermethode kan het omstellen van machines worden geoptimaliseerd. Zo kan aanzienlijke tijdswinst worden behaald. De methode werd voor het eerst succesvol toegepast bij het Japanse bedrijf Toyota. De essentie van de SMED-methode is dat het omstellen wordt gestroomlijnd, handelingen worden geëlimineerd of vereenvoudigd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen interne en externe handelingen. Sommige handelingen kunnen parallel aan het productieproces worden uitgevoerd of wanneer een machine stilstaat.

Lees meer

 

Six Sigma

Six Sigma betreft een internationale verbetermethodiek die wordt toegepast om een duurzame verbetering ten aanzien van het bedrijfsresultaat op te leveren. De focus bij Six Sigma ligt op de klant, want wat vindt deze nu echt belangrijk? De aanpak Six Sigma leidt op termijn tot een kostenbesparing, een hogere klanttevredenheid en een doorlooptijdverkorting. Een aanpak waarbij wordt geïnvesteerd in medewerkers en hun kennis en kunde.

Lees meer

 

TPM

Overall Equipment Effectiveness (OEE) is van oorsprong afgeleid aan de Japanse verbetermethode Total Productive Maintenance (TPM). Bij TPM verbeteren kleinschalige multidisciplinaire teams gelijkmatig prestaties van bepaalde productiemiddelen. Het meten van de OEE is daarbij een richtlijn. Tevens is OEE een middel om verborgen verbreken aan het licht te brengen.
Lees meer