Energiemanagementsyteem (EMS) voor (productie-) bedrijven in de industrie

Energiemanagementsysteem (EMS) voor (productie-) bedrijven in de industrie

Het voeren van een efficiënt energiemanagement voor bedrijven en gebouwen in de (productie-) industrie kan niet zonder een energiemanagementsysteem (EMS). In dit uitgebreide blog gaan we dieper in op hoe deze systemen bedrijven kunnen helpen energie-efficiënter te opereren en kosten te besparen. We zullen ontdekken hoe software een cruciale rol speelt in het optimaliseren van energieverbruik en hoe je realtime-inzicht kunt krijgen in verbruik en verspilling in jouw productieomgeving. Tenslotte laten we zien wat het voordeel is van MyPlantFloor wanneer je de data uit het EMS combineert met uitgebreide productiegegevens.

Energiemanagementsysteem Stroomsensor
Eenvoudige installatie van stroomsensor
Laten we meteen van start gaan en de belangrijkste aspecten van energiemanagement in de industrie verkennen.

Inhoudsopgave

Introductie: Energiemanagement in de Industrie

De (productie-) industrie is een van de grootste energieverbruikers. De constante stijging van de energiekosten en de groeiende vraag naar duurzaamheid hebben bedrijven gedwongen om serieus na te denken over hun stroomgebruik. Dit is waar energiemanagement (of energiebeheer) om de hoek komt kijken.

Energiemanagement is een holistische aanpak om energie-efficiënter te gebruiken in de industrie. Het is niet alleen gericht op het verminderen van kosten, maar ook op het verminderen van de ecologische voetafdruk van een bedrijf. Het is een cruciaal onderdeel geworden van moderne industriële bedrijven.

Wat is een Energiemanagementsysteem - EMS?

Een Energiemanagementsysteem (EMS) is de ruggengraat van een effectief energiemanagement-programma in de industrie. Het is een geïntegreerd systeem dat specifiek is ontworpen om de energie te monitoren, te beheren en te optimaliseren. Dit systeem kan variëren van eenvoudige softwaretoepassingen tot uitgebreide hard- en softwarecombinaties.

Met behulp van EMS kan je het energiegebruik van jouw bedrijf nauwkeurig volgen en beheren. Het systeem kan gas-, olie en stroomsensoren of andere meetapparatuur gebruiken om gegevens te verzamelen over het verbruik van elektriciteit, gas, olie, water van elke machine of andere energiebron. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd en gerapporteerd om inzicht te krijgen in hoe en waar energie wordt gebruikt en met name verspilt.

Voordelen van Energiemanagement software

Het implementeren van Energiemanagement software (EMS) in de industrie brengt talloze voordelen met zich mee. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

EMS Stroomgebruik meten en vergelijken met productie data
EMS: Krachtige analyse van energieverspilling vs productie

Hoe werkt het MyPlantFloor Energiemanagementsysteem?

Het unieke van MyPlantFloor EMS zit hem in de extra toevoeging om (energie) gegevens niet alleen uit te lezen, als ook analytisch en inzichtelijk te combineren met productiegegevens uit het OEE-Systeem. Dit levert aanzienlijk veel aanknoping om stap voor stap, steeds meer verspilling te elimineren. Laten we eens kijken hoe dit in de praktijk werkt:

EMS: Realtime Inzicht in verbruik en verspilling

Een van de meest opwindende aspecten van een EMS in de industrie is het vermogen om realtime-inzicht te bieden in stroomgebruik en verspilling. Dit gaat verder dan alleen het verzamelen van gegevens; het is een krachtig hulpmiddel voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Het energiemanagement systeem is flexibel en kan worden aangepast aan de behoeften en grootte van jouw bedrijf. Daarnaast kan het EMS worden geïntegreerd met andere systemen in jouw productieomgeving. Met deze gegevens kun je actie ondernemen om verspilling te verminderen en efficiënter te opereren. Het resultaat is een slimmer, groener en winstgevender productieproces.

Energiemanagementsysteem Stroomsensor
Eenvoudige installatie van stroomsensor

Conclusie: Optimaliseer Energiemanagement in jouw industrie

Energiemanagement is niet langer een optionele overweging voor industrieel bedrijven; het is een cruciale stap om kosten te besparen en duurzaamheid te bevorderen. Met een Energiemanagementsysteem en de juiste software kan je realtime-inzicht krijgen in stroomgebruik en verspilling, en zo jouw bedrijfsprocessen optimaliseren.

Het is een continu proces dat begint met de eenvoudige installatie van sensoren en eindigt met verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen. Dus, als je nog niet begonnen bent met energiemanagement in jouw industrieel bedrijf, is het nu het juiste moment om te beginnen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen meer informatie of om een demo aan te vragen over elektriciteitsmanagement. Jouw bedrijf, het milieu en jouw bottomline zullen er zeker van profiteren.

Veel gestelde vragen

FAQ

Laten we eens verder ingaan op enkele veelgestelde vragen.

Is een EMS alleen geschikt voor grote industriële bedrijven?

Nee, energiemanagementsystemen kunnen worden aangepast aan bedrijven van elke omvang, van kleine fabrieken tot grote complexen.

Wat zijn de kosten van een energiemanagementsysteem?

De prijs van een energiemanagementsysteem kan sterk variëren, afhankelijk van de omvang van je bedrijf. Daarom is het moeilijk om een prijs op te geven voor een EMS. Neem vrijblijvend en gratis contact met ons op om je te laten informeren wat de mogelijkheden voor je bedrijf zijn.

Is een energiemanagementsysteem verplicht?

Voor veel (middel)grote bedrijven is energiemanagement verplicht. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een omzet hoger dan 50 miljoen euro of een balanstotaal van 43 miljoen euro zijn verplicht om een EMS te installeren. Voor alle bedrijven met een energierekening van meer dan €1000 is het aanbevolen, maar niet verplicht.

Is het installeren van stroomsensoren ingewikkeld?

Nee, je kunt de stroomsensor gemakkelijk zelf installeren, omdat er niets hoeft te worden gewijzigd aan de bestaande elektrische installatie. De kleine stroomsensoren zijn volledig onderhoudsvrij. Zij voeden zichzelf via de sensoren dus geen gedoe met een externe voeding of batterijen.

Hoe helpt een EMS (Energiemanagement software) bij duurzaamheid?

Een EMS identificeert verspilling en inefficiënties, wat leidt tot een lager energiegebruik en een kleinere ecologische voetafdruk.

Kan een Energiemanagementsysteem worden geïntegreerd met andere systemen?

Ja, een energiemanagementsysteem (EMS) kan worden geïntegreerd met andere software, zoals OEE-software, om verspilling op meerdere niveaus te detecteren.

Welke voordelen kan ik verwachten van energiemanagement in de productie?

Kostenbesparing, duurzaamheid, efficiëntieverbetering, transparantie en naleving van milieuregels.